Ingrediencie:
- pol kila hladkej múky
- 200 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 140 g masla
- mlieko
- jablčný ocot
- 1,5 prášku do pečiva
- žĺtok s lyžičou mlieka na potretie
Náplň:
- 450 g očistenej rebarbory
- 350 g jahôd
- 90 g trstinového cukru
- 1,5 lyžice zemiakového škrobu
- 2 lyžice štavy z pomaranča
- 1 lyžica vanilkového cukru
Postup:
Najprv si zmiešajte múku s práškom do pečiva a zmes preosejte (možno sa vám to zdá staromódne, ale pomáha to múku prevzdušniť a celý koláč tak nadľahčiť). Pridajte maslo, ktoré ste predtým nechali odpočívať pri izbovej teplote, cukor, vajíčka, žĺtky, 4 lyžice mlieka a 2 lyžice octu. Zo zmesi vypracujte hladké cesto, ktoré si rozdeľte na polovicu a nechať približne pol hodinu odpočívať v chladničke.
Zatiaľ si môžete pripraviť náplň. Rebarboru očistite podobne ako špargľu (vrchnú kožu odstráňte škrabkou na zemiaky) a nakrájajte na centimetrové kocky. Jahody poriadne premyte a nakrájajte podobne ako rebarboru. Nakrájané kocky jahôd a rebarbory zmiešajte v miske s cukrom, zemiakovým škrobom a štavou z pomaranča.
Rúru si predhrejte na 170 °C a formu si vymažte maslom. Dosku si pomúčte, rozvaľkajte jednu polovicu cesta a vyložte ňou formu až po okraj. Cesto si poprepichujte vidličkou a vylejte rebarborovú zmes. Opäť si poriadne pomúčte dosku a vyvaľkajte aj druhú časť cesta. Vykrajovátkom si môžete povykrajovať do cesta tvary a cesto opatrne preniesť do formy (cesto je veľmi kreké, vykrajovaním v ňom vzniknú diery a tie sa potom pri ručnom prenášaní cesta nepekne naťahajú. Preto si navite cesto na valček a opatrne ho na valčeku preneste na formu, kde cesto rozmotajte). Zbytkom cesta ozdobte vrch koláča, rozšľahajte žĺtkom s mliekom a potrite pred prečením. Pečte 40 minút, po 40 minútach vypnite trúbu a nechajte koláč v trúbe dopiecť takých 10-15 minút (pre istotu ho však kontrolujte, aby sa nepripiekol).