Recept poslala Milada B.Bystrica
Potrebujeme:
100 g vody
lžička cukru
50 g hrubo strúhaného syra
200 g strúhaných varených zemiakov
2 lyžice oleja
1,5 lyžičky soli
350-360 g hladkej múky
10 g čerstvého droždia
mak alebo rasca na posyp
Postup:
Vo vode rozpustíme droždie s cukrom a potom vmiešame ostatné suroviny. Cesto kysne v mise necelú hodinu.
Vykysnuté ho na pomúčenej doske zľahka prepracujeme, rozdelíme na 8 dielikov a z každého urobíme hrčku (ak by bolo treba, ľahko pritom podsypávame múkou). Všetky hrčky – minichlebíčky uložíme vykysnúť na plech s papierom na pečenie alebo fóliu.
Vykysnuté cesto navlhčíme vodou alebo potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme makom alebo rascou (môžeme narezať žiletkou alebo ostrým nožom) a upečieme vo vyhriatej rúre (220 ° C / 17-20 min).