Trdelník

Recept poslala pani Margita , Poprad

Suroviny

Cesto:

2 PL maslo
1 PL masť bravčová
3 KL cukor mletý (práškový)
1/4 KL soľ
1/4 ks droždie čerstvé
2 ks vaječný žĺtok
150-200 ml mlieko
100 g múka hladká
200 g múka polohrubá

Postup:

Rozpis surovín je na cesto na dva trdelníky.Ak budete miesiť cesto ručne, vymiešajte zmäknutú masť a maslo s cukrom a žĺtkami. Do jeden a pol deci vlažného mlieka rozmrvte droždie a pripravte kvások. Ten neskôr pridajte do masla a prisypte múku. Vymieste husté cesto. Podľa potreby dolejte zbytok mlieka. Cesto musí byť poriadne prepracované. Nechajte ho podkysnúť.

Hotové cesto rozdelíme na dve polovice. Každú dlaňami vyšúľame ako hada. Drevený Valček , alebo palicu poriadne potrieme maslom a začneme cesto navíjať na drevený valček. Začiatok trochu pritlačíme, aby sa cesto nekĺzalo.
Cesto pri navíjaní trošku naťahujeme. Koniec cesta nezabudnite založiť, aby sa trdelník nerozvinul. Takto pripravený valček s trdelníkom potrieme maslom a obalíme v cukre s vanilkou a škoricou, alebo v orechoch. Valčekom otáčame a tým cesto celé obalíme.

Valček položíme na hlbší plech, aby nebolo cesto na plechu. Aj tak sa stane, že pri pečení cesto ešte naskočí a dotýka sa dna plechu. Preto na plech dajte silikónovú podložku, alebo papier.

Vložíme do rozpálenej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Po upečení horúci trdelník zošupneme z valčeka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *