Punčové rezy

Recept poslal Milan, Košice

Potrebujeme:

1. cesto:
5 vajec
5 polievkových lyžíc cukru ( kryštál)
5 lyžíc polohrubej mouky
2. cesto:
5 vajec
5 lyžíc cukru (kryštál)
5 lyžíc polohrubej múky
gelové farbivo alebo 4 lyžice pol.múky a 1 lyžice kakaa
1 pohárik ríbezľovej marmelády

Rozvar:
300 g práškového cukru
200 ml vody
100 ml rumu
pol lyžičky kyseliny citronovej

Poleva:
250 g práškového cukru
5 lyžíc horúceho mlieka
1 lyžica citrónovej šťávy
1 lyžička solamylu ,čokoládová poleva na dokončenie

Postup:

Predhrejeme rúru na 170-180 ° C, dva rovnako veľké plechy vyložíme papierom na pečenie a ten zľahka potrieme studeným maslom (nie je to nutné, ale lepšie sa stiahne). Vo šľahacej mise vyšľaháme vajcia s cukrom do hustej bielej hmoty asi 15 minút ručným šľahačom. Potom pridáme múku, pomocou metličky premiešame a cesto vlejeme na pripravený plech. Pečieme cca 5- 7 minút podľa rúry, upečený plát necháme vychladnúť.

Rovnakým spôsobom upečieme aj druhý plát. Ak by sme chceli trojfarebné rezy urobíme na polovicu plechu ružový a na druhú kakaový. Všetky vychladnuté pláty rozkrojíme na polovice.
Z vody a cukru zvaríme krátko rozvar a do mierne vychladnutého prilejeme rum (kto nechce, dá len rumovú príchuť a pridá vodu).
Položíme prvý svetlý plát, natrieme lekvárom a položíme naň plát farebný. Lyžicou rovnomerne polejeme polovicou rozvaru, opäť potrieme marmeládou a priložíme ďalší plát, polejeme rozvarom, potrieme marmeládou a položíme posledný. Prikryjeme papierom, na ktorom sa pieklo a zaťažíme voľným plechom, do ktorého môžeme vliať trochu vody.

Necháme stáť najmenej 3 hodiny (najlepšie cez noc, ak pečieme – večer). Odležané zložené pláty rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a polejeme polevou, ktorú sme dohladka trením urobili z uvedených surovín. Necháme stuhnúť, môžeme, ale nemusíme, ešte dokončiť čokoládovou polevou. Než poleva úplne zaschne, nakrájame rezy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *